Susumaniello komt van het woord «somarello». Somarello is een koosnaam voor ezels (lokaal dialect). Van waar deze relatie tussen druif en ezel? Het was de boeren duidelijk destijds dat jonge Susumaniello druivenstokken zoveel produceerden dat ze steeds de ezeltjes mee de wijngaard in sleurden om het zware sleurwerk te doen.
Deze druif is minder bekend dan primitivo of negroamaro, maar is het speerpunt van de oenologische heropleving van Puglia. De wijn is soepel met een fruitige toets van blauwe bessen en bramen. In de neus vind je een kleine hint van venkel. Goed gestructureerd en met een krachtige aanzet ontdekken we ook de aroma's van hout en kruiden. De wijn heeft 6 maanden gerijpt op houten vaten, om dan afgevuld te worden op flessen.
De druif
Susumaniello is één van de meest zeldzame en oudste druiven ter wereld. De druif komt nog enkel voor in Apulië, waar het meestal gebruikt wordt om te blenden met andere druiven om vooral rode en rosé wijnen te maken. Het is sinds 2003 dat de druif weer aan een kleine heropleving gestart is dankzij enkele wijnbouwers uit de streek. Bij analyse van het DNA lijkt het erop dat de druivensoort gemeenschappelijke genen deelt met Sangiovese en een 10-tal andere druiven die tot nog toe niet konden gelinkt worden.
Alhoewel Susumaniello meer gezamenlijke genen deelt met Sangiovese, wordt dit ras vaak vergeleken met Primitivo en Negroamaro. Wijnen van Susumaniello zijn minder alcoholisch, rijper dan Primitivo en aromatischer dan Negroamaro.